tisdag 20 december 2016

Ingen jul utan brysselkål

Kika in under bladen. Där sitter de små godingarna!



Det är inte alla som håller med mig, men jag tycker att utan några fina små brysselkålhuvuden är dopp i grytan inte detsamma. I vintras började jag följa bloggen Skillnadens trädgård och fick klart för mig att kål kan sås mitt i vintern, med bra resultat. Nu ville jag testa att odla min egen kål :-) Till verket: plastlåda och frön av brysselkål och röd spetskål inköptes och såddes redan 25 februari. En månad senare hade redan grott!

De första bladen på röd spetskål och man ser redan nu en rödlila färgton i de gröna hjärtbladen.


Efter plantering i kruka och tillväxt blev de utplanterade i landet, som laddats med några hinkar bokashi (se inlägget om Bokashi vinterförvaring) . Kål behöver gödning och bokashi är dunder. Kål är även favoriter hos ett antal insekter och fick därför tälta hela sommaren under hopsydda ikea-gardiner. Det hjälpte ganska bra, kålen blev i alla fall inte uppäten som förra årets grönkål...


Det blev otroligt fina spetskålshuvuden, men en sak lärde jag mig: plantera inte för tätt. De blir jättestora med sina vackra foderblad (här har det inte bildats några huvuden än).


Brysselkålen är väl inte så vacker men fascinerande, alla dessa små kålhuvuden gömda under bladen. Och de kan utan problem stå kvar på växtplatsen i minusgrader.


Som slutkläm ett recept på brysselkålsgratäng om man inte kan hålla sig ända till doppet i grytan. Bara brysselkål och steklök och en gratängsås smaksatt med timjan. Enkelt och sagolikt gott! Här är länken till receptet:  https://www.coop.se/Recept--mat/Recept/b/brysselkaalsgrataeng-med-timjan/


God Jul och Gott Nytt År!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar